8 leggyakoribb téma

Amit érdemes tudnia a sütőtökről

Hajlamosak vagyunk csak hálaadáskor halloweenkor gondolni a sütőtökre, pedig ez egy remek, ok nélkül figyelmen, kívül hagyott zöldség, amelynek kalóriatartalma nevetségesen alacsony, viszont rendkívül gazdag káliumban és A-vitaminban. Nem is beszélve a béta-karotinról, amely minden narancsszínű ételben megtalálható!

Igazából a sütőtök egy kálium-nehézbombázó: csészénként csupán 49 kalóriáért a sült tökben 564 mg kálium van (33%-kal több, mint egy átlagos banánban). Hogy miért fontos ez?

A kálium és nátrium közti egyensúly egészségünk szempontjából létfontosságú. A kálium és a nátrium tartja rendben a szervezet vízháztartását. (A kálium magas vérnyomás elleni védekezőképességének egyik lehetséges magyarázata az, hogy a megnövelt káliumbevitel növelheti a szervezetből kikerülő nátrium mennyiségét.)

Számos tanulmány szerint azok a tesztcsoportok, ahol relatívan magas volt a káliumbevitel, alacsonyabb vérnyomásról számoltak be, mint azok, akiknél relatívan kevés volt a káliumbevitel.

A sütőtök csökkentheti a szélütés kockázatát?

Gondoljunk bele: Számos nagy járványtani tanulmány szerint a megnövelt káliumbevitel csökkentheti a szélütés kialakulásának kockázatát. Egy több mint 43 000 férfi részvételével 87 éven át végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok a férfiak, akik a legfelső 20%-ba tartoztak és akik a legtöbb káliumot (átlag napi4300 mg-ot) vitték be a szervezetükbe, csak 62%-ban voltak kitéve a szélütés kockázatának a legalacsonyabb káliumbevitellel (átlag napi 2400 mg-mal) rendelkező 20%-os sávhoz képest. Ez a fordított arányosság főleg azon férfiak esetében volt magas, akiknek magas volt a vérnyomásuk.

Négy nagyobb tanulmány kimutatta, hogy pozitív összefüggés lehet az étrendi káliumbevitel és a csontban található ásványi sűrűség között. Ez érthető is, ha jobban belegondolunk. Ha magas savtartalmú az étrendünk, a szervezet kénytelen elhárítani a savat, ezt pedig úgy végzi, hogy elmozdítja a csontokban található alkáli-kalciumsókat, hogy az étkezés során elfogyasztott savakat semlegesítse.

A sütőtökhöz hasonló, magas káliumtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának növelése csökkenti az étrend tiszta savtartalmát, és segít megőrizni a csontok kalciumtartalmát.

A bajnokok választása!

Futóknak több kalciumra lehet szüksége, hogy az izmokból edzés során kisebb adagban verejtékezés során elvesztett kalciumot pótolják. Az alacsony káliumbevitel izomgörcsöt (és szív- és ér-rendszeri elváltozásokat) okozhat. Amikor a sportolók izomgörcsökről panaszkodnak, először az juthat eszünkbe, hogy biztosan kevés ásványi anyagot, főleg káliumot, magnéziumot és kalciumot vesznek magukhoz.

Szemünk is hálás lesz!

A sütőtök több mint 2400 mikrogramm szembarát karotinoidot, luteint és zeaxantint tartalmaz, melyek a szem és a látásvédelmi programok szempontjából gyorsan szupersztárok lettek. A sütőtökben több mint 12 000 NE (Nemzetközi Egység) A-vitamin van, meg egy kis kalcium, vas, magnézium és foszfor. Egy csészényiben 2,5 g rost is található.

Ne feledjük, hogy a karotinoidoknak zsírra van szükségük ahhoz, hogy felszívódjanak, így könnyebb lesz a sütőtököt rendszeresen fogyasztanunk! ⇒ Csak főzzük meg egy darabkát például vajon vagy olívaolajon, tegyünk hozzá egy kis xylitolt: Kitűnően helyettesíti a fehér krumplipürét; sokkal egészségesebb és sokkal finomabb is!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]